Middelburg V 862
Binnendijk 5, 4339 PK te Nieuw- en Sint Joosland

Omschrijving

Uit 1705 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: een woonhuis zonder verdieping met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met restanten van vlechtingen en met tegen de westelijke zijgevel aangebouwd en uit de bouwtijd daterend, iets lager en smaller ouderhuis onder met rode Friese pannen gedekt zadeldak, waartegen aan de noordzijde een aanbouwtje onder met pannen gedekt lessenaardak: m.u.v. de gepleisterde zij- en achtergevel van het ouderhuis alles in schoon metselwerk en met staafankers; deuren met bovenlichten; (6-, 9- en 20-ruits) schuifvensters ten dele met luiken, kelderlicht met luik en kruiskozijn in rechter geveltop van woonhuis.

Fraai voorbeeld van een in oorsprong vroeg 18e eeuwse Zeeuwse hoeve, behorende tot de eerste hoeven van Sint Joosland (ingepolderd 1631).