Vinkenbaan 14, 2082 EP te Santpoort-Zuid

Omschrijving

Uit 1911 daterend eenvoudig WOONHUIS op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton naar ontwerp van H. Hana en H.J. Harms als technici en H.P. Berlage als esthetisch adviseur. De witgepleisterde muren zijn met behulp, en derhalve in principe opnieuw te gebruiken, van een gietijzeren bekisting, waarvoor de firma P. Denis te Brussel de mallen heeft geleverd, gegoten volgens een systeem waarop de Amerikaan Th.A. Edison patent had en dat door de realisatie van dit huis - met toepassing van een praktisch beter uitvoerbaar betonmengsel - voor het eerst in Nederland is geintroduceerd; het gegoten karakter laat zich thans ondanks de bepleistering nog aan de gevel aflezen aan de moeten van de bekisting. De dak- en vloerplaten bestaan evenals de traptreden uit geprefabriceerd beton. De ingang bevindt zich links in de voorgevel in een portiek, dat evenals de loggia op de verdieping van de naar voren uitgebouwde rechtervleugel, aan de bovenzijde twee afgeschuinde hoeken bezit. De regelmatig over de gevels- met uitzondering van de blinde linkerzijgevel - verdeelde vensters bezitten alle houten kozijnen, waarbij de meeste vensters draairamen bevatten, met een variabele roedenverdeling (zes, acht, veertien- ruits) en een voor het werk van Berlage karakteristieke profilering van de middenstijl. In de rechterzijgevel bevindt zich voorts in het midden de zijingang naar de keuken, terwijl de achtergevel nog een kleine sprong vertoont te rechterzijde. Inwendig bezitten de deuren een eveneens voor het werk van Berlage karakteristieke omlijsting met bovenaan doorgetrokken, geprofileerde stijlen. Bij de ingang is het tuinpad een vloermozaiek aangebracht met jaartal en monogram. Klein woonhuis met vroeg-moderne architectonische vormgeving en van bijzondere waarde uit oogpunt van ontwikkeling van de bouwtechniek als eerste experiment in Nederland van woonhuisbouw in gietbeton, met mogelijkheid tot hergebruik van de mallen en daardoor tot seriebouw en met toepassing van geprefabriceerde onderdelen van gewapend beton in het interieur, waarbij het bouwmateriaal bepalen is voor het uiterlijk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)