IJmuiden L 4130
Seinpostweg 34, 1976 BT te IJmuiden

Omschrijving

Uit 1878 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (lage licht) naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij D.A.Schretler & Co. De toren is thans 17.50 m. hoog, is roodbruin geschilderd en heeft thans 5 etages. Oorspronkelijk was de toren 30 m. hoog en had 9 etages. Het bovenste deel werd in 1909 echter bestemd tot vuurtoren van Vlieland. Het huidige lichthuis met koperen koepel en de omloop met balustrade dateren van deze verbouwing in 1909. Het onderste gedeelte van de toren is behandeld als een klassieke zuil met basement en in- en uitzwenkende zuilvoet en is voorzien van opgelegde voegen. Rechtgesloten toegangsdeur en rechtgesloten 6-ruits vensters. Gedecoreerde gietijzeren trappen.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering