Vlaardingen M 267
Markt 63, 3131 CR te Vlaardingen

Omschrijving

Grote Kerk (Ned. Herv.). Driebeukige, in oorsprong gotische hallenkerk, verwoest in 1574, nadien hersteld en driemaal vergroot, totdat het inwendige in 1865 geheel gewijzigd werd. Uitwendig beren en vensters der oude kerk bewaard; inwendig in beuken gescheiden door Dorische zuilen, die architraven dragen, van waaraf houten tongewelven opgaan. Inventaris: Rijk gesneden rococo-kas, afkomstig uit de voormalige Abdijkerk van Baudeloo (B) en in 1819 door de Commissie tot de Kerkelijke Zaken van de Hervormde Gemeente te Vlaardingen gekocht van het stadsbestuur van Gent. Het orgel is in 1763 gebouwd door P. van Peteghem en werd bij de overplaatsing naar Vlaardingen door A. Meere uitgebreid met een Bovenwerk. Preekstoel, in imitatie Lod. XV-vormen uit 1865, met lezenaar (1778 en voorzangerslezenaar (XVIII)). In het koor verscheidene goed bewaarde zerken. Tegen de sluiting der noordelijke zijbeuk een bakstenen portaaltje (XVIIIb) met dwars schilddak, bekroond door kleine siervazen. Deuromlijsting met gesneden bovenlicht in Lod. XIV-vormen.