Vledder H 886
Majoor van Swietenlaan 17, 8382 CE te Frederiksoord

Omschrijving

Voormalige Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool, thans Klokkenmuseum. Gebouw op rechthoekige plattegrond, in 1884 gesticht als G. A. van Swieten Tuinbouwschool; geopend in 1885. Ontwerp: G.J.Boswinkel, toenmalige opzichter van de gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Van het gebouw werd in 1888 het voorhuis met een verdieping verhoogd. De serre is een vroeg 20e eeuwse toevoeging. Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteen, verlevendigd met lichtgeschilderde geprofileerde natuurstenen lijsten en enig siermetselwerk. Symmetrische indeling door een omlijste centrale dubbele gepaneelde deur met bovenlicht. Te linker en te rechterzijde van de ingang een medaillon met respectievelijk opschrift en wapen. Boven de zesruitsschuifvensters ontlastingsbogen met natuurstenen sluitsteen en siermetselwerk in de spaarvelden. Langs de dakvoet geprofileerde houten gootlijst met tandlijst. Het geheel wordt gedekt door een met ongeglazuurde blauwgrijze kruispannen belegd schilddak waarin dakkapel met wangen, fronton en naald. De uitbouw op het een laag tellende gedeelte is van later datum en niet van belang. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap