Vledder H 1373
Koningin Wilhelminalaan 53, 8384 GG te Wilhelminaoord

Omschrijving

Eenvoudig 19e eeuws eenbeukig bakstenen WATERSTAATSKERKJE (eerste steen 1851), bekroond door eenvoudig torentje bestaande uit houten ophaal met galmgaten, bekroond door ingesnoerde met leien beklede naaldspits voorzien van windvaan. Het koor is driezijdig gesloten. De ingangspartij risaleert enigszins terwijl de hoeken door pilasters worden benadrukt. De rondboogvensters, met houten tracering, ligging in iets verzonken velden; het geheel wordt gedekt door een met blauwe pannen belegd driezijdig schilddak. Geschilderde gietijzeren goten. In de linkerzijmuur stichtingssteen met opschrift en stichtingsdatum. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1819, diam. 38 cm. Het interieur (XIX B) is zeer sober; houten preekstoel en enige houten banken. Eenklaviers mechanisch orgel met aangehangen pedaal, gemaakt door H. van der Molen uit Steenwijk in 1904. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.