Vledder K 1952
Koningin Wilhelminalaan 20 a, 8384 GH te Wilhelminaoord
Koningin Wilhelminalaan 20 i, 8384 GH te Wilhelminaoord
Koningin Wilhelminalaan 20 b, 8384 GH te Wilhelminaoord
Koningin Wilhelminalaan 20 l, 8384 GH te Wilhelminaoord
Koningin Wilhelminalaan 22, 8384 GH te Wilhelminaoord

Omschrijving

Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebouw op rechthoekige plattegrond, met aangebouwde resten van voormalige smederij op eveneens rechthoekige plattegrond. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt met een door blauwe pannen gedekt omlopend zadeldak, voorzien van enige schoorstenen. Het complex, waarvan het middengedeelte iets terugligt, vertoont een symmetrische indeling; lichtgetoogde zesruitsvensters en enkele vensteropeningen. In het terugliggende gedeelte boven elkaar twee stel hijsdeuren, waarvan die in de kap in de vorm van een dakhuis; de iets vooruitspringende gedeelten zijn voorzien van een vlakke hoekpilaster, die zich langs de geveltoppen getrapt voortzet. Langs de goten een eenvoudige geprofileerde lijst. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid