Vledder K 1580
Oranjelaan 6, 8384 GE te Wilhelminaoord
Oranjelaan 8, 8384 GE te Wilhelminaoord

Omschrijving

Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 1873 werd het gebouw vernieuwd en later aan dubbele bewoning aangepast. Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit (gesausde) rode baksteen en wordt gedekt door een rieten schilddak. De lange muur wordt aan de voorzijde rechts door een steunbeer gestut; staafankers. De huidige deur- en vensteropeningen zijn voor het overgrote deel gewijzigd, oorspronkelijke plaats van deur en vensteropeningen herkenbaar in muurwerk. Gebouw behorende tot de kolonie- gebouwen van de herkenbaar in muurwerk. Gebouw behorende tot de kolonie- gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie- woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap