Vleuten F 1113
Vleuten F 1112
Schoolstraat 5, 3451 AA te Vleuten

Omschrijving

Overblijfsel van de middeleeuwse dorpskerk, bestaande uit de kerk en een vroeg-gotische toren uit omstreeks 1300, geflankeerd door de westelijke traveeën van de zijbeuken der laat-gotische kerk, die vermoedelijk in 1831 verminkt is door het wegbreken der twee westelijke vakken van het schip en het verbouwen van de oostelijke traveeën tot een vierkante ruimte, overdekt met een koepeldak met torentje. Bij de restauratie, die in 1971 voltooid werd, is het schip uitwendig weer in zijn vroegere vorm hersteld met gebruikmaking van de in de koepelkerk opgenomen traveeën van de gotische kerk, die met de vakken aan weerszijden van de toren verbonden werden. Op de plaats van het koor een moderne aanbouw. Het inwendige van de kerk is geheel modern. Tot de inventaris behoren: een preekstoel, eerste helft 17e eeuw, op makelaar. Eenklaviers orgel, in 1812 gemaakt door G.T. Batz voor de Remonstrantse Kerk te Utrecht. In 1866 aangekocht door Vleuten. In 1972 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Een neobarokke orgelkas met beelden, eerste kwart 19e eeuw en twee zerken, waarvan een uit de 15e en een uit de 17e eeuw. Voorts drie kleine grafstenen uit 1794, 1799 en 1801.

In de toren een mechanisch torenuurwerk, Th. Hogen, Duivendrecht, elektrische opwinding. Op de toren zit een houten zuidwijzer, aangebracht in 1935 bij de restauratie.

Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerktoren