Oudenrijn A 4154
Rijksstraatweg 44, 3454 JC te De Meern

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een gepleisterd dwarshuis en een bedrijfsgedeelte, onder een met riet gedekt wolfdak; 18e eeuw. De boerderij behoort tot de hallehuisgroep en is van het type middenlangsdeel. Het woon- en bedrijfsgedeelte worden gescheiden door een brandmuur. De oude achtergevel is in februari 1992 gesloopt. Het interieur van het woongedeelte is in het begin van de jaren '70 ingrijpend verbouwd, waarbij relatie kelder/opkamer is verdwenen. Het bedrijfsgedeelte is vijf gebintvakken lang. De eerste drie ankerbalkgebinten hebben gehakte telmerken met onderscheid tussen links en rechts. Het vierde ankerbalkgebint, evenwijdig aan de achtergevel, heeft geen telmerk. De beide dakschilden zijn in verschillende perioden verhoogd. Als gevolg hiervan is de dekbalk, evenwijdig aan de rechter zijgevel, verhoogd door het verlengen van de gebintstijlen. De boerderij is van belang vanwege zijn karakteristieke hoofdvorm en bouwhistorische waarden.