Vlissingen C 2521
Stenen beer bij Commandoweg, Vlissingen

Omschrijving

De "Oostbeer": een z.g. STENEN BEER met escarp en contrescarp, die eertijds diende ter afsluiting van een vestinggracht van de Westerschelde. De Beer is in de Napoleontische tijd door de Franse Genie ontworpen en werd in 1811-1813 gebouwd. De Beer is een enige meters brede, 30 meter lange, gemetselde en met een gemetselde ezelsrug afgedekte muur met een hoofdgalerij, die aan de grachtzijde is voorzien van schietgaten voor geweervuur en met daarop aansluitend de escarp- en contrescarpgalerij. Een deel van het 17e eeuws bastion is hier behouden. Begin 21e eeuw is de monnik op de beer gereconstrueerd, de oorspronkelijke natuurstenen bedekking ('muts') is ter plaatse behouden. De Oostbeer maakte samen met de Westbeer deel uit van de Vlissingse zeeversterkingen, waarvan delen onder separate monumentnummers zijn beschermd.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen