Vlissingen E 3726
Vlissingen E 3725
Oude Markt 2, 4381 ES te Vlissingen

Omschrijving

HERV. KERK (St. Jacob). In zijn huidige vorm laat-gotische bakstenen kruiskerk. Bij de bouw bleven de toren en de koorsluiting van een oudere kerk behouden. In 1911 zijn toren en kerk door brand verwoest, doch daarna in de oude vorm herbouwd; nieuw herstel na oorlogsschade. De plattegrond doet een basilicale aanleg vermoeden; de opstand echter is die van een hallenkerk, met drie even hoge, met hout gewelfde beuken. Geprofileerde vensters en steunberen, geprofileerd poortje in het koor aan de zuidzijde en poortje met korfboog in het koor aan de noordzijde. In de kerk zeer beschadigd epitaaf, uit 1619 en Lodewijk XVI grafmonument van wit en zwart marmer voor Daniel Octavius Barwell, gebeeldhouwd door J. Camhout plm 1780. Koperwerk gered bij de brand van 1911; twee doopbogen, uit 1655 en 1656 en een vroeg 18e eeuwse lezenaar met pelikaan. Aan de zijde van de Branderijstraat een van elders overgebrachte hardstenen portiek, bestaande uit een toog met gebeeldhouwde sluitsteen, waarboven een hoofdgestel met klein middenfronton en hoekbollen. In het fries cartouche met datering 1654.