Vlissingen C 1998
Vlissingen E 3581
Vlissingen E 3585
Vlissingen C 1842
Vlissingen C 1841
Vlissingen, Restanten zeeversterking Koopmanshaven/Vissershaven

Omschrijving

ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tussen het Keizersbolwerk (separaat monumentnummer) en het Bastion van de Oranjemolen. De ZEEVERSTERKINGEN bestaan uit de in oorsprong 15e en 16e eeuwse, maar herhaaldelijk vernieuwde en gerestaureerde zeewerende verdedigingsmuren waarvan een aantal 16e en 17e eeuwse bastions deel uitmaakt. De zeeversterkingen zijn ten westen van het Keizersbolwerk nog aaneengesloten, maar ten oosten daarvan versnipperd geraakt. De sterk gerestaureerde onderdelen in het oostelijke deel betreffen het tussen 1550 en 1580 gebouwde Rondeel tussen de Voorhaven en Vissershaven, de tegen de Oranjedijk gelegen Muur van Altena en in het verlengde daarvan het Bastion van de Oranjemolen. De Oranjedijk (14e eeuws) diende aanvankelijk alleen als waterkering maar werd bij de uitleg van de stad Vlissingen tussen 1580 en 1590 met steen bekleed en opgenomen in de verdedigingswerken. De bekledingsmuur kreeg de naam Muur van Altena en het aanpalende bastion werd het bolwerk van Altena genoemd. Het bolwerk werd vergroot in 1613. Het kreeg de naam bastion van de Oranjemolen nadat er daar in 1699 voor het eerst een molen op was gebouwd. De ten oosten van het Bastion van de Oranjemolen gelegen Oostbeer met restanten van een 17e eeuws bastion, behoort ook tot de zeeversterkingen. Het heeft een separaat monumentnummer, evenals de ten westen van het Keizersbolwerk gelegen onderdelen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen