Vlijmen N 5113
Vlijmen N 5114
Haarsteegsestraat 76, 5254 JS te Haarsteeg
Haarsteegsestraat 76 A, 5254 JS te Haarsteeg

Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis.

Omschrijving koetshuis Het koetshuis maakt deel uit van een agrarisch complex; het ligt geheel vrij op een terrein dat in de zuidwestelijke hoek, aan de straatzijde, een opvallend parkachtig karakter heeft met hoog opgaand geboomte en een theekoepel. Een monumentale boerderij ligt in de zuidoostelijke hoek en onttrekt het achter gelegen koetshuis grotendeels aan het gezicht. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt een begane grond en een (hooi)zolder, is voorzien van een zadeldak gedekt met riet en heeft tuitgevels aan de kopse kanten. Met uitzondering van de zuidgevel is het koetshuis in gele IJsselsteen (staand verband) opgetrokken. In de westgevel bevindt zich een dubbele inrijdeur. De vloer van het koetshuis is met gele IJsselsteen bestraat. Op de begane grond bevinden zich in de zuidoostelijke hoek twee ruimten met tongewelven waarboven een lage tussen-zolderruimte is aangebracht. Via een luikje in de oostgevel zijn deze (opslag)ruimten bereikbaar. De grenehouten sporenkap heeft een jukconstructie met blokkeels.

Waardering koetshuis De monumentale waarden liggen grotendeels besloten in de architectuur (plattegrond, hoofdvorm, indeling, gebruikte bouwmaterialen, metselverband, beperkt aantal geveldoorbrekingen), in de ruimtelijke, ondersteunende functie van het koetshuis binnen het historisch ensemble van agrarische opstallen met een opvallend representatief karakter en in de ouderdom (medio 19e eeuw).