515010 - St. Laurentius
Voorschoten A 3090
Leidseweg 98, 2251 LG te Voorschoten

Omschrijving

St.Laurentius, 1866-1868, Th.Asseler. Neogotische pseudobasiliek met toren, bestaande uit twee vierkante en een korte achtkantige geleding met wimbergjes en spits. Gelede pijlers, kapitelen van stuc en gestucadoord-houten kruisribgewelven. Boven de scheibogen nissen met traceringen in klassiekgotische stijl. Houten zangerstribune met orgel in mengvormen tussen rijpe en late gotiek. Goed voorbeeld van door Molkenboer beinvloede stucadoorsgotiek.

Tweeklaviers orgel van M. Maarschalkerweerd, gebouwd omstreeks 1890, met gebruikmaking van pijpwerk uit het voormalige orgel van J.J. Mitterreither, bouwjaar ca. 1770.

OMSCHRIJVTNG ALTAAR, dat in 1995/'96 in deze kerk werd geplaatst en afkomstig is uit de gesloopte parochiekerk OLV Tenhemelopneming te Prinsenbeek.

HOOFDALTAAR, hoogte ca. 1350 cm, breedte. ca. 600 cm. : eikenhout . mel gepolychromeerde beelden: Atelier Peeters - Divoort, Turnhout; 1864.

Neogotisch hoofdaltaar. bestaande uit een vrijstaande altaar-tombe met onderbouw, tabernakel en expositietroon, waarachter, over de breedte van drie zijden van de koorsluiting, een achterwand bij wijze van retabel, die tot in de gewelfnok reikt. Het geheel is uitgevoerd in donker eikenhout, afgezet met gouden biezen en voorzien van gepolychromeerde beelden. Beide hoofddelen zijn in de beschrijving gesplitst in altaar en retabel.

Altaar. Op een onderbouw van drie treden de rechthoekige altaartombe, waarop de tabernakelkast en de expositietroon met draaibare caroussel en met zadeldak, bekroond door een hoge pinakel met boomstamkruis, waartegen vier ontreforten. Aan weerszijden van de expositietroon een dubbele trapsgewijze predella. Onderbouw, altaartombe en predella worden geflankeerd door twee achtzijdige piedestallen, elk in twee etages, waarop de beelden van Aaron en Melchizedek.

Retabel. Achter het altaar de driezijdige retabelwand, bestaande uit twee reusachtige paviljoens aan weerszijden van het midden- raam. Elk paviljoen is opgebouwd uit drie rijk gelede torens, waarvan de middelste breder en hoger is. De zijtorens van elk paviljoen bestaan uit vijf op elkaar geplaatste segmenten: de middentorens van elk paviljoen uit acht segmenten. In de onderste helft van het retabel zijn beide paviljoens met elkaar verbonden door panelen met gotische blindtraceringen en vormen zo een gesloten achterwand. Hierboven, tussen beide paviljoens en aan weerszijden van het venster, overhoeks geplaatste verticale balken, die in de gewelfnok uitlopen in een vooruitstekend ajour baldakijn.