Schoolstraat 16, 7383 CG te Voorst

Omschrijving

Herv. kerk. Geheel met tufsteen beklede, 15e eeuwse dorpskerk, bestaande uit een driebeukig, pseudobasilicaal schip en een eenbeukig, 3/8 gesloten koor. De oostelijke travee van de noorderzijbeuk is door een muur afgescheiden en diende oudtijds tot sacristie. Over de zijbeuken kruisribgewelven; over middenschip en koor een houten koofplafond ter vervanging van de kruisribgewelven, welker fraai gebeeldhouwde kraagstenen nog aanwezig zijn.

Tot de inventaris behoren onder meer: eikenhouten preekstoel met toogpanelen, midden 17e eeuw, met bijbehorend doophek en lezenaar; grafzerken uit de 16e eeuw en later. Tegen de westwand van de noordbeuk een fresco uit 1566 met voorstelling van een abt, gesigneerd Gerids. In een Empire-kas een eenklaviers orgel: in 1843 gemaakt door C.F.A. Naber; in 1983 gerestaureerd door de Gebr. Reil.