Oude Torenstraat 2, 5581 BJ te Waalre

Omschrijving

Voormalige R.K. Kerk van St. Willibrord, thans herdenkingskapel voor de gevallenen van Noord-Brabant. Gerestaureerd in 1940, toen dwarspand en koor uit 1854 werden afgebroken en de grondslagen van een rechthoekig koor uit 1425 tot geringe hoogte hersteld werden. De kerk bestaat thans uit een romaans tufstenen schip uit de 12e eeuw, met een na 1469 tot stand gekomen westelijke uitbreiding van een hogere travee van baksteen met lagen van tufsteen, en een bakstenen toren met overhoekse, rijk gedetailleerde steunberen en een van vier tot achtkant ingesnoerde spits. Mechanisch smeedijzerentorenuurwerk, 16de á 17de eeuw, elektrische opwinding. Trommelspeelwerk van Firma de Klok, 1950, is buiten gebruik gesteld.