Wassenaar H 2553
Plein 3, 2242 KB te Wassenaar

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Kerk in Spaanse tijd verwoest. Oude toestand; toren schip met zijbeuken, noorderdwarspand, hoofdkoor en zuiderzijkoor, de sacristie bevond zich aan de noordzijde van het koor. Hiervan werden toren, tweebeukig schip met zuiderzijkoor en sacristie tegen hoofdkoor hersteld. Noordgevel schip gedeeltelijk tuf 11e of 12e eeuw, toren baksteen romaans 12e aanvang 13e eeuw verhoogd met verdieping midden 15e eeuw. Verder delen 15e en 16e eeuw. Hersteld 1938-'40 waarbij n.dwarspand herbouwd. Hek met natuurstenen hekposten. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1769 gemaakt door A.A.Hinsz. In 1792 uitgebreid met een Rugwerk door L. van Dam. In 1974 gerestaureerd door fa. Metzler (Zw.). Tweeklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal en 13 registers, gemaakt door C. Mutin in 1915. Afkomstig uit de kapel van het St. Ursulaklooster te Wassenaar, in 1999 als koororgel geplaatst in de Hervormde kerk door de firma Flentrop uit Zaandam. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1454, diam. 115 cm. Mechanisch Frans torenuurwerk met een later aangebracht - niet beschermenswaardig - synchroonmotortje. Op de zuidmuur van de kerk zit een houten zuidwijzer.