Wassenaar H 730
Schoolstraat 2, 2242 KH te Wassenaar

Omschrijving

Witgepleisterd pand met verdieping onder schilddak, de verdiepingen een omlopend cordonlijst. Kroonlijst omlopend. Zesruitsschuifvensters in geprofileerde omlijstingen in voor- en achtergevel. Deuromlijsting met hoofdgestel in voorgevel. Aan linkerzijde voorgevel een uitbouw met 2 verdiepingen - thans plat afgedekt - voorzien van een rondomlopende kroonlijst. Deze uitbouw maakte mogelijk deel uit van het uit ca.1350 daterende kasteel van de Heren van Wassenaar, die het ca.1420 hebben geschonken aan het geslacht van Cralingen. Het hoofdgedeelte van het pand is sinds 1612 in gebruik als pastorie en werd in 1796 verbouwd uit welke tijd de huidige architectuur thans voornamelijk afkomstig is. Inwendig zware moer- en kinderbalken (beneden) en halfrond beëindigde schouw met consoles (op verdieping). Onder de pastorie en aangrenzende percelen bevinden zich nog grote gewelfkelders en andere resten van het voormalige kasteel. 18e eeuws schuurtje onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning