Weerselo T 564
het Stift 11, 7595 LE te Weerselo

Omschrijving

Hervormde Kerk op het Stift. Overblijfsel van een midden 12e eeuw gestichte Benedictijner abdij, later stift van wereldlijke kanonikessen. Eenbeukig rechtgesloten gebouw van vier traveeën, aan de westzijde ingekort. Muren van Bentheimersteen. 14e eeuw of vroeger. Gewelven omstreeks 1500. Inwendig: romans doopvont plm 1200, priesterzerken uit de 16e en stifsdameszerken uit de 17e eeuw. Eenklaviers orgel van H. Knipscheer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1571, diam. 44,5 cm. en één van J. ter Steghe, 1545, diam. 87 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1700, later voorzien van electrische opwinding. In de zuidmuur hoog naast het meest westelijke raam een stenen zonnewijzer, waarvan een klein deel nog achter het muuranker steekt. De Bentheimer stenen plaat is veel jonger dan de muur. Gerestaureerd in 1986.