Schoonhetenseweg 56, 8111 PV te Heeten

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Deels onderkelderd twee verdiepingen hoog huis op vierkante grondslag, waarvan het middengedeelte over de volle diepte hoger is opgetrokken dan de zijdelen. Het gebouw is voorzien van een met grijze pannen gedekt schilddak met aan weerszijden er op aansluitend onder rechte hoek omlopend zadeldak. Op de nokeinden van het dak zes vierkante schoorstenen bekroond door koperen overstekende pyramidevormige kappen met ingezwenkte vlakken. Grondplan en indeling van het huis en de achter(west-)gevel dateren deels uit het midden der 17e eeuw, toen het Huis Schoonheten werd gebouwd. Aan het eind van de 19e eeuw werden naar plannen van J.G. Wolbers de zijvleugels met een verdieping verhoogd en werd het huis van nieuwe gevelopstanden, dakkapellen en vensters voorzien. Rond 1900 werd aan de zuidwesthoek van het huis een veelzijdige koepel gebouwd met rieten dakbedekking. De koepel is onlangs van een zinken dak voorzien.

Voor(oost-)gevel: zes venstertraveeën brede en van een hardstenen basement voorziene gevel, waarvan de middelste twee traveeen in het iets vooruitspringende en verhoogde middendeel van het huis zijn opgenomen. Evenals bij de vensters in de zuid- en noordgevel zijn in de vensters op beganegrond-niveau meerruitsschuiframen in historiserende laat 17e-eeuwse stijl, op het eerste-verdieping-niveau van openslaande T-vensters en in de vensters van de dakkapellen openslaande 2-ruitsramen geplaatst. Vensters op beganegrond-niveau en eerste verdieping zijn van lichtgetoogde bovendorpels en persiennes voorzien. Dakkapellen omlijst door sterk uitzwenkende eenvoudig geprofileerde wangen en koof, zoals ook de dakkapellen aan de overige zijden van het huis. Boven de goot centraal aan middenpartij aangebrachte vierkante wijzerplaat met wangen en koof, gelijkend op die van de dakkapellen, maar dan grootschaliger. Bij de in het midden gelegen ingangspartij een 19e-eeuws rechtzijdig portiek onder lessenaarsdak, geheel samengesteld uit een ijzeren constructie van stijlen en regels, waarin glas gevat. Hierboven een licht getoogd bovenlicht en lantaarn. Hierboven, op tweede-verdieping-niveau, het gekwartilleerde wapen van de vermoedelijke bouwheer van het 17e-eeuwse huis: Eusebius Bentinck x Sophia van Ittersum tot Werkeren en Wolf van Ittersum tot Gerner x Anna van Westerholt.

Achter(west-)gevel: vermoedelijk deels nog 17e-eeuwse gevel, met licht uitzwenkend in de gracht gelegen basement, die in tegenstelling tot de overige bakstenen gevels wit gepleisterd is. Vensters van het twee venstertraveeen brede verhoogde en iets vooruitspringende middendeel voorzien van persiennes. Aan de drie venstertraveeen brede zijdelen drie lagen met 9-ruitsvensters, waarvan de lengte per hogere verdieping afneemt.

Interieur: verhoogd boven kelder ligt in het midden van de achterzijde de zaal, die kenmerkende karakteristieken bezit van de tijd van omstreeks 1660 in de monumentale schouw en in het vlakke houten plafond, dat op zeer decoratieve wijze is beschilderd. In de boezem van de schouw een portret (oude kopie) van koningstadhouder Willem III. Het ovale middenvak van de zoldering een allegorie op De Tijd. In kleine kamer links van de vestibule een halfronde schoorsteen, waarvan de boezem betimmerd met een porseleinkast (vroeg 18e eeuw).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats