Harlingen A 8676
Harlingen A 6284
Harlingen A 10544
Harlingen, Franekereindsbrug a/h Franekereind

Omschrijving

Franekereindsbrug. Aan het Franekereind gelegen smalle, met bomen afsluitbare draaibrug, opgebouwd uit geklonken samengestelde ijzeren liggers met een houten rijdek. Draaipijler en landhoofden bestaan uit beton en natuursteen, op palen gefundeerd./Op de brug en landhoofden een ijzeren balustrade met strak Jugendstilmotief, vervaardigd in 1914-1915 door bij de firma R. Koster in Stadskanaal.

IJzeren draaibrug met landhoofden, remmingswerk en balustrade van belang uit een oogpunt van industriële-archeologie en een daaraan gekoppelde functionele, maar verzorgde vormgeving, en vanwege de stedenbouwkundig belangrijke ligging - tezamen met de eveneens beschermde Singelbrug en Oosterbrug - op de kruising van de stadsgracht (singel) en de voormalige trekvaart naar Franeker.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C)