Dordrecht F 2336
Tegenover Wolwevershaven 3, 3311 AV te Dordrecht
Tegenover Kuipershaven 18, 3311 AL te Dordrecht

Omschrijving

In 1855 naar ontwerp van de toenmalige gemeentearchitect G.N. Itz aangelegde dubbele ijzeren OPHAALBRUG - vervaardigd door de Haagse gieterij Enthoven & Co. - ter vervanging van een houten voorganger nabij het Damiatebolwerk over de Wolwevershaven, en genaamd Damiatebrug.

De uit geklonken ijzeren profielen en andere toebehoren samengestelde brug heeft een houten wegdek en houten balkleuningen; op de met natuursteen beklede brughoofden zijn gietijzeren balusterleuningen, met naamplaat, aangebracht. Op de van voluten, vier- en zespasvormen voorziene hameipoorten rusten de smeedijzeren balansen waarvan de windverbanden bij de waterzijde in het midden in een versierde knop samenkomen.

Midden-19e-eeuwse dubbele gietijzeren ophaalbrug van belang uit civieltechnisch en bouwhistorisch oogpunt wegens type, vormgeving en materiaalgebruik, alsook uit oogpunt van markante silhouetwaarde.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C)