Middelstum G 148
Palenweg 2 A, Westerwijtwerd

Omschrijving

Poldermolen 'De Palen', gebouwd in 1876 door de Bedumer aannemer H. Klippius voor het Waterschap 'De Palen', doch wegens de aanleg van de spoorlijn Groningen-Delfzijl in 1882 verplaatst naar de huidige locatie, even ten oosten van het Westerwijtwerdermeer. In 1951 werd ten behoeve van de bemaling een electromotor geplaatst.

In ruim polderweidegebied op geelbakstenen overkluizing over een watergang gelegen achtkante met riet beklede houten bovenkruier op roodbakstenen voet; zelfzwichtende roeden met een gevlucht van 16.40 meter; vijzel en gaande werk zijn inwendig nog aanwezig.

Mooi gelegen poldermolen uit 1876 van belang wegens de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de polder 'De Palen' in het bijzonder; voorts vanwege de aanwezigheid van vijzel en gaand werk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen