Holwerd A 2770
Tsjerkestrjitte 11, 9151 HV te Holwerd

Omschrijving

Herv. Kerk. In 1776 opgetrokken gebouw ter vervangen ener Romaanse kerk; hardstenen toegangspoortjes, een 17e eeuws, een 18e eeuws. Drie herinneringsstenen. Inwendig preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, twee koperen lezenaars, herenbank, alles eind 18e eeuw. Vijf grote en drie kleine 16e eeuwse zerken, drie 17e eeuwse binnen en twee op het kerkhof. Orgel met Hoofdwerk, Onderpositief en vrij Pedaal. In 1852 gemaakt door J.C. Scheuer. In 1907 verbouwd door Bakker en Timmenga. De klaviatuur werd verplaatst naar de noorder zijkant. De twee pedaalladen van 1852 werden vervangen door een lade aan de zuidkant. De ligging van het Hoofdwerk en het Positief werden verwisseld. Bij de laatste restauratie in 1987 werd deze omwisseling ongedaan gemaakt. De veranderde aanleg van klaviatuur en mechaniek bleef echter gehandhaafd.