Ternaard A 2490
Ternaard A 3362
Tsjerkestrjitte 1, 9145 RE te Ternaard

Omschrijving

Herv. kerk. Vrij grote gotische kerk. Mooi interieur met preekstoel, doophek met koperen boog en eiken lezenaar, doophekkenhouder en kaarsenarm. Orgelkas op galerij met wapen Aylva. Ca. 1660 bouwden Arnold en Tobias Bader een orgel met Hoofdwerk en Rugwerk. In de hoofdkas maakte L. van Dam en Zonen in 1864 een geheel nieuw instrument met twee klavieren. Een groot deel van het pijpwerk van Bader bevindt zich thans in het Van Dam-orgel van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Harlingen. Overhuifde rijkgesneden bank, eenvoudige banken met pilasters, avondmaalstafel, zes psalmborden en een gedenkbord. Zerken deels onder houten vloer waarvan één door Pieter Dircks 1599, één 1589, één 17e eeuwse en één uit 1719. Mechanisch torenuurwerk, 1920, is buiten gebruik gesteld.