Sas van Gent C 2652
Bij Westdam 6, 4551 GB te Sas van Gent

Omschrijving

17e eeuws onderaards gangenstelsel op het v.m. bolwerk Generaliteit nabij en onder de daar van ouds aanwezige molen (de huidige molen dateert XIXb).

Links van de molenvoet op 10,5 uit de westgevel gelegen gangenstelsel, bestaande uit een stenen vloer - 0,70 m boven N.A.P. - met daarop straalsgewijs uitkomend zeven gangen, met steen bekleed en overwelfd, 0,60 breed en in lengte varierend van ruim 10 tot 6,5 m, alsmede een hoofd(toe)gang onder de molenromp door breed 0,95 m en lang ruim 25 m; boven maaiveld voorts een ontluchtingskoker boven een put, die zich in de stenen vloer bevindt en 1,85 m diep is.

De meest rechtse en langste gang is thans aan de Westdam voorzien van een overdekte toegang met hekwerk; de ontluchtingskoker is boven maaiveld opgehoogd met enige lagen recent metselwerk en een afdekking.

Het gangenstelsel onder het v.m. bolwerk Generaliteit is van belang voor de geschiedenis van de vestingbouw in Nederland en als zodanig van cultuurhistorische monumentale waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Mijngang
Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Mijnkamer