Prinsenbeek C 2490
Prinsenbeek C 2491
Prinsenbeek C 2482
Beeksestraat 76, 4841 GD te Prinsenbeek

Omschrijving

Laat 19e-eeuwse BOERDERIJ opgetrokken in steen onder pannen zadeldak met zesruits vensters in het woonhuis en twee dubbele inrijdeuren in de zijgevel van het bedrijfsgedeelte. Laat 19e-eeuws stenen bakhuis onder pannen zadeldak. Laat 19e-eeuws karhok in steen onder rieten schilddak. Laat 19e-eeuwse Vlaamse schuur, grotendeels opgetrokken in houten delen, de voorgevel echter vervangen in steen; aan de voorzijde een wolfeind, aan de achterzijde een inspringende deurpartij, het geheel onder een rietendak. Het woonhuis met de aangebouwde stallen is opgetrokken in gele baksteen onder met blauwe pannen gedekt zadeldak; de zesruitsvensters hebben opgeklampte luiken en in rode steen gemetselde strekken boven de vensters; onder de gootlijst is een gemetselde versiering aanwezig in rode en gele steen; de twee dubbele in rondbogen gevatte inrijdeuren zijn thans gedeeltelijk voorzien van vensters met roedeverdeling; ook in de muurgedeelten zijn er vensters bijgeplaatst; vier ronde ventilatie-openingen bevinden zich onder de gootlijst; de achtergevel heeft een enkele staldeur en hooiluik met bovenlicht, ook daar zijn vensters toegevoegd; de linkergevel bezit een aankapping en enige wijzigingen aan vensters en deuren in het stalgedeelte; voorts twee keldervensters, een groot zesruitsvenster en een klein zesruitsvenster in het woongedeelte; de voorgevel heeft een groot en een klein zesruitsvenster alsook twee kleine vensters op de verdieping; op het dak van het woongedeelte zijn drie dakkapellen toegevoegd. Het interieur bevat twee fraaie bedstee- en kastenwanden en een betegelde schouw. Het bakhuis is opgetrokken in gele baksteen onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak; de bakoven is niet meer aanwezig. Het karnhok is opgetrokken in rode steen onder rieten schilddak. De Vlaamse schuur is uitgevoerd in geteerde houten delen, de voorgevel is echter vervangen in rode steen; de doorrit bevindt zich aan de linkerzijde, de toegang in de voorgevel bevindt zich in een vlak met die gevel, die in de achtergevel springt in; de daklijn verloopt aan die zijde van hoog naar laag; het rieten dak vertoont aan de voor- en achterzijde een afgewolfd gedeelte. Het geheel van de opstallen bestaande uit woonhuis met aangebouwde stallen, vrijstaand bakhuis, karnhok en Vlaamse schuur vertegenwoordigt een belangrijke monumentale waarde van landelijke bouwkunst.