387932 - Erve Berenbroek

Enschede
Enschede

THEEHUISJE.

Terzijde van het hoofdgebouw staat een vermoedelijk in het eerste kwart van de 20e eeuw opgetrokken met stammetjes bekleed en door een rieten kapje met loden piron gedekt theehuisje met overdekt terras. In de beide zijgevels een houten rondboograam; de overkapping over het terras gesteund door houten standvinkjes.

Het theehuisje zal zijn gebouwd door een der Enschedese katoenfabrikanten Jannink als onderkomen bij de in eigen bezit zijnde, indertijd ver buiten de stad gelegen, pachtboerderij, waarmee het past in de traditie der eind-19e- en vroeg-20e-eeuwse nog in de stad wonende Twentse (textiel)fabrikanten om tijdens het weekeinde, bij voorkeur op eigen terrein, buiten te verpozen; een traditie die zou uitmonden in de permanent te bewonen Twentse fabrikanten buitenplaats in parkachtige aanleg.

JaBerenbroeksweg387542 PKEnschede
NeeBerenbroeksweg407542 PKEnschede