Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
388520
Complexnummer: 
388525 - De Zwaluw
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 september 1990
Kadaster deel/nr: 
6620/69
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noardeast-Fryslân
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Burdaard
X-Y coördinaat: 
187959 - 590053

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Mooi aan de Dokkumer Ee en binnen het beschermde dorpsgezicht Birdaard gelegen tweede helft 19e-eeuwse HOUTZAGERIJ met sinds het begin van de 20e eeuw electrisch aangedreven zaagramen, behorende bij de beschermde koren-, pel- en zaagmolen "De Zwaluw" uit 1875.

Op taps toelopende vrij hoge bakstenen stiepen rustende uit hout opgetrokken driebeukige houtzagerij met terugvallende wanden en een verhoogd middengedeelte; het geheel onder met pannen bedekte zadeldaken met windveren en voorzien van dubbele deuren en vensters van verschillend formaat en dito (gietijzeren) detaillering.

Inwendig zijn van belang de drie vroeg-20e-eeuwse zaagramen - een schulpraam en twee gewone ramen - met bijbehorende sleden; op de bovenste zolder van het middengedeelte bevindt zich de krukas, die eertijds via de molen de zagerij in beweging bracht.

Langs de parallel aan de Ee lopende en in het balkengat achter de houtzagerij uitwaterende sloot kunnen de te zagen stammen worden aangevoerd en langs de sleephelling aan de noordzijde de zagerij binnengracht.

Mooi gelegen eind 19e-eeuwse zagerij met sinds het begin van de 20e eeuw elektrisch aangedreven zaagramen, aanvoersloot, balkengat en sleephelling van algemeen belang uit een oogpunt van industriele-archeologie en vanwege de historisch-functionele relatie met de naastgelegen eveneens beschermde koren-, pel- en houtzaagmolen "De Zwaluw" uit 1875, het terzijde gelegen beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtstek en de even verder aan de Mounewei 12 beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtloods.

Tweede helft 19e-eeuwse HOUTSTEK, behorende bij de mooi aan de Dokkumer Ee en binnen het beschermde dorpsgezicht Birdaard gelegen beschermde koren-, pel- en zaagmolen "De Zwaluw" uit 1875.

Omvangrijk uit hout op ten dele gemetselde voet opgetrokken doorluchtig gebouw op rechthoekige grondslag, gedekt door een met pannen belegd zadeldak, en dienend voor het drogen van het in de belendende zagerij gezaagde hout. Hoge deuren. Inwendig houten droogrekken.

Mooi gelegen tweede helft 19e-eeuws houtstek met droogrekken van algemeen belang uit een oogpunt van industriele archeologie en vanwege de historisch-functionele relatie met de belendende beschermde koren-, pel- en houtzaagmolen "De Zwaluw" uit 1875, de beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtzagerij met aanvoersloot, balkengat en sleephelling, en de even verder aan Mounewei 12 gelegen beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtloods.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMounewei179111 HBBurdaard

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BlijaG665