Westmaas C 258
Breestraat 7, 3273 AC te Westmaas

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk. In 1650 gesticht eenbeukig kerkje met driezijdige sluiting, spitsboogvensters waartussen bakstenen pilasters en een slank torentje met 19e eeuwse houten balustrade en spits. Tot de inventaris behoren: Preekstoel met doophek uit de bouwtijd. Drie gestoelten uit de 17e eeuw en een herenbank in Lodewijk XVI-trant. Aan de preekstoel een koperen lezenaar en doopbekkenhouder, alsmede twee armluchters, 18e eeuw. Orgelkas, 19e eeuw. Twee gebrandschilderde glazen uit 1753 en een uit 1757. Enkele grafzerken, 17e, 16e en 18e eeuw. Een gepolychromeerde cartouche betreffende de legging van de eerste steen in 1650, waaronder een geschilderd huismerk. Een gepolychromeerde steen met uitbeelding van de kerk in cartouche-omlijsting en het opschrift: "Jacob Hermens van Driel - Bouwmeester van deze kerck ao 1650". Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. de Borch, 1518, diam. 61 cm en een klok van Cypr. Crans, 1744, diam. 75,5 cm.