Oostvoorne A 5493
Kerkplein 1 a, 3233 AR te Oostvoorne
Kerkplein 1, 3233 AR te Oostvoorne

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Gepleisterde zaalkerk, overblijfsel der v.m. parochiekerk (XV) welke in 1612 afbrandde, waarna ca. 1627 alleen het schip werd hersteld. Inventaris: preekstoel met houten omtuining en twee herenbanken in stijl Lod. XV. Twee psalmbordjes in Lod. XVI-OMLIJSTING. Orgel XIXa. Serie van acht gebrandschilderde ramen, omstreeks 1745, hersteld door Schouten in 1908 en ten tweede male in 1963. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1773 gemaakt door J.H.W. Bätz en in 1807 uitgebreid door F. Friedrichs, voor de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. In 1934 overgeplaatst naar de Bakenesserkerk. Daar werd het gecombineerd met het uit 1874 stammende orgel van J. A. Strobel tot een pneumatisch orgel met twee klavieren en vrij Pedaal. In 1996 is het meubel van Bätz, inclusief een belangrijk aantal registers van Bätz en Friedrichs, aangekocht door de hervormde gemeente Oostvoorne. Restauratie en reconstructie in 1997 door de firma de Graaf uit Leusden.