530022 - Mildenburg en 't Reigersnest

Westvoorne
Oostvoorne

Omschrijving

FUNDERING EN RESTANT VUURTOREN LANGS ZWARTELAAN. In 1964 (wederom) opgegraven fundering en restant muurwerk van een achtzijdige circa 30 meter hoge door met leien gedekt puntdak overkapte vuurtoren. Op een gedetailleerde kaart van de buitenplaats Mildenburg uit 1785 is het restant door middel van een cirkelvormige aanplant langs de Zwartelaan aangegeven. Waarschijnlijk maakte het restant als romantisch ruïneus stoffage object deel uit van het vroeg-landschappelijke park ter plekke en raakte het in de loop der tijd overwoekerd. Het restant heeft een uitwendige diameter van 12 meter, de aanlegbreedte van de muren bedraagt ongeveer 2 meter. Het metselwerk van de voormalige toren wekt de indruk dat de toren op de oude fundering is herbouwd met secundair verwerkt materiaal. Onder de fundering aan de zuidzijde een woonlaag die onder het metselwerk doorloopt en waar scherven zijn gevonden uit de periode 1275-1350 (kogelpot, verschraald steengoed, steengoed overtrokken met paarse engobe met radstempelversiering, aardewerk uit Andenne en uit Zeeuws-Vlaanderen). Uit onderzoek blijkt dat het de fundering en het restant betreft van een in 1551 gesloopte vuurtoren, die omstreeks 1350 is gebouwd ter plaatse van een in 1280 opgerichte houten voorganger.

Waardering

De FUNDERING EN RESTANT VUURTOREN LANGS ZWARTELAAN in de parkaanleg van 't Reigersnest is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde

- vanwege de ornamentele waarde als romantisch stoffage-object in het park van 't Reigersnest