Putte C 306
Bij Europalaan 1, 4645 HP te Putte

Gloriette (onderdeel 2)

Inleiding

Uit 1768 daterend THEEHUIS genaamd De Gloriette, tot 1830 behorend bij de op Belgisch grondgebied gelegen buitenplaats Ravenhof en sinds de grenswijziging en afscheiding van België daarvan territoriaal gescheiden. Het theehuis is op een kunstmatige verhoging in een formeel parkbos gelegen, genoemd Moretusbos. De Gloriette is onderdeel van het complex Moretusbos.

Omschrijving

Het zeszijdige rococo THEEHUIS is opgetrokken in baksteen, voorzien van hard- en zandstenen plint, banden, lijsten en ornamenten en afgedekt door een zeszijdig en geknikt koepeldak, belegd met leien en met ornamenten in lood versierd; bovenop het dak een fraai eveneens zeszijdig smeedijzeren hekwerk. De zijvlakken van het theehuis zijn begrensd door bakstenen pilasters; aan vijf zijden bevinden zich hoge rechthoekige vensters en in de zesde zijde is een rondbogige strokendeur aangebracht met aan de bovenzijde een oeil-de-boeuf met cartouche-ornamenten aan de boven-, linker- en rechterzijkant. Boven alle vensters langs loopt een geprofileerde en verkropte hardstenen architraaf-lijst, op de pilasters ondersteund door voluutvormige zandstenen consoles voorzien van een schelpmotief; de gevels worden afgesloten door een eveneens verkropte kroonlijst van hardsteen; op het koepeldak eveneens geprofileerde lijsten op de plaats waar het dak een knik maakt, en aan de bovenzijde. De vensters zijn voorzien van een kleine roedenverdeling en hebben luiken. De ingang heeft een geprofileerde hardstenen omlijsting en hoofdgestel en is georiënteerd op huis Ravenhof. In het interieur een vloer van roodbruine plavuizen waarin een luik, een koepelvormig plafond in zes segmenten met doorzicht naar een houten dakluik waaraan een kroonluchter, en enkele eenvoudige ornamenten in rococostijl. In een wandhoekkast het mechanisme met ijzeren stangen waarmee het dakluik geopend kan worden. Het theehuis is vanaf de parterre toegankelijk via treden in de aangelegde heuvel (zie omschrijving parkaanleg).

Waardering

Het laat 18e eeuwse rococo THEEHUIS De Gloriette is van bijzonder belang door de ouderdom, vormgeving en harmonie van in- en exterieur en situering, alsmede de zeldzaamheid en gaafheid, en als zodanig zowel van cultuurhistorische als architectuurhistorische waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.