Winschoten I 937
Winschoten I 385
Oostereinde 4, 9672 TC te Winschoten

Omschrijving

Stoomgemaal bij Winschoten aan het Oostereinde. Vijzelstoomgemaal, gebouwd in 1878 ter vervanging van twee poldermolens. Het gemaal bestaat uit de volgende delen: het ketelhuis onder zadeldak met puntgevels uit 1878, met daaraan gebouwd het machinistenhuis. Links daarvan het machinehuis, in de recente tijd verbouwd. Links daarvan een machinehuis en ketelhuis onder een kap, daterend uit 1895, toen het gemaal werd uitgebreid tot een dubbel vijzelstoomgemaal. Hierachter schoorsteen op hoge sokkel. In dit laatste gedeelte een tandem-coumpound stoommachine, fabrikaat Landeweer te Martenshoek uit 1895. In het ketelhuis een vuurgangstoomketel uit 1935. Dit gemaal bevat de laatste combinatie van een stoommachine met een vijzel in Nederland. Uit oogpunt van industriele architectuur is het belangrijk als voorbeeld van de twee mogelijkheden bij stoomgemalen, namelijk een afzonderlijk ketel- en machinehuis (gedeelte uit 1878) en machine- en ketelhuis onder een kap (gedeelte uit 1895).

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M)