Varsseveld I 747
Kerkplein 1, 7051 CX te Varsseveld

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B?) met eenbeukige, 3/8 gesloten koor en zware toren, in oorsprong XIII, herbouwd na een instorting in 1723. De gewelven zijn verdwenen. Inventaris: Twee koperen kronen (XVII en 1836); kansellezenaar 1751. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1860 gemaakt door H. Knipscheer. In 1980 gerestaureerd door S.F. Blank. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van W. Vollmering en Zoon, 1828, diam. 127,9 cm. en twee moderne klokken. In de spits klok van C. Fremy, 1695, diam. 29,1 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk J. van Alen, 1749, Elten, met inscriptie: JAN VAN ALEN ME FECIT 12 MERT 1749 ELTEN, later voorzien van electrische aandrijving.