Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
39204
Complexnummer: 
528314 - Höfke
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 januari 1967
Kadaster deel/nr: 
82815/118
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gulpen-Wittem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Mechelen
X-Y coördinaat: 
192408 - 311240

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving complexonderdeel 1: vakwerkhoeve met binnenplaats Vakwerkhoeve met binnenplaats, bestaande uit twee op elkaar aansluitende haakvormige gedeelten.

De zuidvleugel met woon- en stalgedeelte (daterend uit de 18de eeuw), en haaks hierop een achtervleugel met stal (daterend uit de 18de eeuw), waarvan het gedeelte ten noorden van de doorrit onderaan van breuksteen is en daarboven van vakwerk en daarboven van vakwerk met bakstenen vullingen. Hierop sluiten twee lagere bedrijfsgebouwen aan: een haakvormige tussenbouw met een tweede doorrit (uit de 19de eeuw), naar de noordvleugel (18de eeuw), die naar de straatkant is verlengd met een wagenschuur van baksteen en aan de hofkant een gevel van baksteen heeft gekregen. De binnenplaats is van de straat gescheiden door een lage muur terwijl de inrit is voorzien van ijzeren poorthekken. Het dak van de noordvleugel eindigt aan de straatzijde met een schild. De zuidvleugel heeft een puntgevel aan de kant van de straat, een binnenplaatsgevel met gekoppelde vensters en een dak met geschoorde overstekken. De ingang van het woongedeelte -in het zesde vak aan de hofzijde- is voorzien van een uitgesneden bovendorpel met de inscriptie ''WRS IHS F M V D H / ANNO 1783'', met een kruis boven en drie nagels onder het IHS-teken. In het woongedeelte staan de schouwen van de onderkelderde kamer aan de kopzijde en van het aangrenzende vertrek ruggelings ten opzichte van elkaar; in dit vertrek bevinden zich eveneens troggewelfjes en een Lodewijk XV-deur naar de gang. De kamer aan de kant van de straat en de hieraan grenzende kamer hebben een moerbalkzoldering met troggewelfjes, en verder bevindt zich tussen beide vertrekken een Lodwijk XV-deur. Aan de westkant bevindt zich een afdak voor wagens.

Waardering

De vakwerkhoeve met binnenplaats, daterend uit de 18de en 19de eeuw vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid;

- de bouwhistorische betekenis die ondermeer tot uitdrukking komt in de toepassing van vakwerk en natuursteen alsook in de historische draagconstructie;

- de architectuurhistorische waarde, met name als voorbeeld van een oude vakwerkhoeve die in streekeigen bouwmateriaal is opgetrokken;

- als onderdeel van het complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHöfke26281 NBMechelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WittemL355
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee