Hilleshagerweg 8 A, 6281 AE te Mechelen
Hilleshagerweg 6 A, 6281 AE te Mechelen
Hilleshagerweg 8, 6281 AE te Mechelen

Omschrijving

Tot de BOERDERIJENGROEP Hilleshagerweg 2 t/m 20 behorend, uit vermoedelijk 1661 daterend vakwerkhuis op min of meer rechthoekige plattegrond, met verdieping en onder met pannen gedekt omlopend zadeldak, dat aan de westzijde doorloopt over Hilleshagerweg 8 en aan de noordzijde over Hilleshagerweg 14. De gevels hebben een voet van Maaskeien, ten dele geheel overgepleisterd vakwerk, ten dele zwart stijl- en regelwerk met witgeschilderde en met leem gevulde vakken, kleine en grotere 6-ruits vensters op de begane grond en de verdieping en in de noord- en zuidgevel een deur. Inwendig een in mergel opgetrokken kelder met tongewelf en een schouw met mergel. Vanwege de constructie, de ouderdom en de samenhang met de boerderijengroep, waarvan de panden Hilleshagerweg 2, 8, 12, 14 en 20 reeds beschermd zijn, een fraai en representatief voorbeeld van 17e-eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.