408801 - Ned.Herv. Kerk
Merk 5, 8711 CL te Workum

Omschrijving

Grote of Gertrudiskerk, kerkhof (Zuider- Ooster- en Groot Noorderkerkhof rondom de kerk en het Klein Zuiderkerkhof ten zuiden van de toren), kerkhofpoort bij het Kleine Zuiderkerkhof, houten hekwerk rondom en op de keermuur, groenaanleg bestaande uit gedeeltelijke lindenbeplanting. Grafmonumenten van Joseph Sinkel en familiegraf van Tjipke Visser op het Zuiderkerkhof en grafmonument van Rintje Sinnes Visser en kleinzoon Rintje Jans Visser op het Kleine Zuiderkerkhof.

Van het driebeukige in hout overwelfde schip zijn slechts twee en een halve travee voltooid alsook het dwarspand, waarin onder andere de entree, aan de westgevel.

Bij de herbouw in deze vorm, die eerst in het midden van de 16e eeuw tot stand kwam, is het oudere, vierzijdig gesloten koor behouden; van het bijbehorende eenbeukig schip zijn de fundamenten gevonden tijdens de restauratie in 1939.

De aanvankelijk slechts in hout dichtgezette top van de westgevel is bij die gelegenheid in steen uitgevoerd.

Inwendig: preekstoel uit 1718 met Lodewijk XIV ornament door G. van der Haven uit Leeuwarden met rijk gesneden trap, koperen lezenaar 1718, restanten koorhek 1569 door Claas Thiebes. Regeringsbank met opzetstuk waarschijnlijk ook 1718. Briefpanelen verwerkt in de avondmaalstafel en in de moderne banken van het schip.

Twee rouwborden 1716 en 1719, acht geschilderde doden-baren der gilden. In een van de orgelkassen van Jan Harmens Camp uit 1697 werd in 1980 een gereconstrueerd, grotendeels nieuw instrument geplaatst. Het oude pijpwerk werd opnieuw gebruikt. Kabinetorgel met twee klavieren en aangehangen pedaal, in 1784 vervaardigd door J.P. Kunckel.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument