Woubrugge B 3879
Woubrugge B 3824
Comriekade 7, 2481 AD te Woubrugge

Omschrijving

Ned.Herv.KERK. In 1652-1653 wellicht naar ontwerpen van Pieter Post gebouwde kerk, waarvan de plattegrond een rechthoek beslaat, aan de korte zijden van driezijdige sluitingen en met de lange zijden eveneens driezijdige uitbouwen. Rondboogvensters, gescheiden door ingezwenkte bakstenen steunberen. Het hoge, leien dak wordt bekroond door een sierlijk, twaalfzijdige houten daktoren met ranke spits. Aan de naar het water gekeerde oostzijde een eenvoudige houten portaal met jaartal: 1653. Inwendig gepleisterde wanden en een houten overwelving. Gerestaureerd 1949-1950. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel met koperen lezenaar, een balusterdoophek met voorzangerslezenaar (1705), alles 18e eeuw. Orgel in 1794 gemaakt door J.J.Mitterreither. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1665, diam. 82,5 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1907, met later aangebracht synchroonmotortje.