Woudrichem H 3917
Molenstraat 2, 4285 AB te Woudrichem

Omschrijving

"Huis van Jacoba van Beieren". Overblijfsel van een gebouwencomplex dat mede de "Hoftoren", het Tolhuis en de Visbank omvatte; sedert de opheffing van de tol in 1420 eerst in particuliere handen, in 1474 als Kruisherenklooster ingericht, na de Hervorming woonhuis. Hoftoren en Vishal in 1852 gesloopt. Het overgebleven gebouw is een huis uit de 14e eeuw, gewijzigd in het begin van de 17e, in 1780, 1904, en gerestaureerd in 1965. Zadeldak tussen trapgevel en topgevel; in de voorgevel korfboogvormige ontlastingsbogen boven vensters en deur, in de boogvelden metselmozaieken. Inwendig gotische kapconstructie. Aan de achterzijde haaks op het middeleeuwse gedeelte een vleugel met jaartalsteen 1639, zadeldak tussen topgevels, korfbogen over de in 18e eeuw veranderde vensters.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw