Woudrichem H 4028
Woudrichem H 4029
Woudrichem H 2526
Woudrichem H 1775
Woudrichem H 1706
Woudrichem, Vesting Woudrichem

Omschrijving

Oostelijk segment van de vesting Woudrichem met bijbehorend inundatiekanaal, deel uitmakend van achtereenvolgens de Oude Hollandse Waterlinie en Nieuwe Hollandse Waterlinie, bestaande uit een aanleg van aardwerken, grachten, sluizen en bijbehorende bebouwing en objecten zoals hierna genoemd.

De aanleg bestaat uit verschillende zogenoemde fronten: de oostelijk helft van het noordelijke rivierfront, de gehele oost- en zuidfronten en een klein deel van het westfront. Hierbinnen bevinden zich: het dubbelbastion op de noordoosthoek, de bastions op de zuidoost- en zuidwesthoek en de aangrenzende aarden wallen, zogenoemde courtines, met aan de oost en zuid zijdes een voorliggende natte gracht, twee ravelijnen en het glacis met militaire wegen.

Op het oostelijk ravelijn bevindt zich een onvoltooide groepsschuilplaats, type P. Hiervan zijn alleen de fundamenten en een deel van de opstand gerealiseerd.

Tussen het Zuidoostelijk bastion en de Hoge Maasdijk bevindt zich een gemetselde stenen beer, bekend als de Oostbeer.

Ten zuiden van de vesting bevindt zich het inundatiekanaal met bijbehorende werken. De aanleg bestaat uit een kanaal, waaiersluis, kwelkom, damsluis en ontvangkom, de bruggen nabij de Postweg, de resten van de aarden batterij in de Postweide en de sluiswachterswoning.

Aan de oostzijde staat het kanaal in verbinding met de Afgedamde Maas. Om de waterinlaat ter inundatie van de polders ten zuiden van Woudrichem te reguleren, bevinden zich in dit kanaal achtereenvolgens een waaiersluis, kwelkom en damsluis. De waaiersluis scheidt het oostelijk segment van het inundatiekanaal van de kwelkom. De damsluis scheidt de kwelkom van de westelijke loop van het inundatiekanaal. Het kanaal splitst zich, nabij de Postwegbrug, in twee afzonderlijke waterlichamen. Deze aanzetten, direct ten westen van de brug, en de oostelijke ontvangkom vormen onderdeel van het monument, evenals de beide brugdelen.

Direct ten oosten van deze brug bevindt zich de ovaalvormige aanleg met natte gracht die resteert van de batterij in de Postweide. Buiten de gracht staan enkele grenspalen van de vroegere militaire landsgrond.

Tussen de waaiersluis en de Oostbeer van vesting Woudrichem bevindt zich de voormalige sluiswachterswoning. Dit is een eenlaags bouwwerk met zadeldak op een rechthoekige plattegrond, opgemetseld uit gepleisterde baksteen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling