Woudrichem H 1119
Woudrichem H 1120
Woudrichem H 4428
Woudrichem H 1779
Woudrichem H 2103
Woudrichem, Vesting Woudrichem

Omschrijving

Westelijk segment van de vesting Woudrichem, deel uitmakend van achtereenvolgens de Oude Hollandse Waterlinie en Nieuwe Hollandse Waterlinie, bestaande uit een aanleg van aardwerken, grachten en bijbehorende bebouwing en objecten zoals hierna genoemd.

De aanleg omvat delen van een tweetal zogenoemde fronten: het westfront en het westelijk deel van het noordelijke rivierfront. Hierbinnen bevinden zich het dubbelbastion op de noordwesthoek van de vesting met aangrenzende aarden wallen, de zogenaamde courtines, het bastion te midden van het rivierfront, en de natte gracht voor het westfront.

In de natte gracht bevindt zich een gemetselde beer, bekend als de Westbeer. Deze staat in het verlengde van de Groenendijk, in aansluiting met de hier als waterkering dienst doende stadswal.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling