Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
39604
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 september 1976
Kadaster deel/nr: 
5130/81
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Altena
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Almkerk
X-Y coördinaat: 
125135 - 420162

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Boerderij van het dwarsdeeltype, Overmase vorm; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits vensters en paneeldeur. Belangrijk v.w. ligging. XIX.

De ruime, vrije ligging in een flauwe bocht aan een hoofdweg weg door de bebouwde kom van Almkerk bezorgt de boerderij een bijzonder opmerkelijke situering met karakteristiek-historische landschappelijke waarde. De forse bouwvolumes komen mede vanwege de voor de boerderij gelegen moestuin onbelemmerd tot uitdrukking.

Het woongedeelte van de driebeukige boerderij is aan de rechterzijde onderkelderd. De troggewelfjes zijn weggebroken; er is nog slechts een half gewelfje over. Achter de voordeur loopt tot aan de brandmuur een centrale gang. Op de vloer van het woongedeelte liggen rode plavuizen. Het bedrijfsgedeelte telt vijf traveeën waarvan de sporenkap wordt gedragen door een zware houten constructie op bakstenen poeren. In de schuur is in de middenbeuk, ter hoogte van de eerste travee, een cirkelvormige klinkerbestrating voor een karnmolen gelegd waar in het verleden een trekhond zijn arbeid verrichtte. De rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte heeft ter hoogte van de vierde travee twee grote inrijdeuren en is op de gepotdekselde verdieping voorzien van drie hooiluiken. De linker zijgevel is vanaf de tweede travee gepotdekseld. De geveltop aan de achterzijde is eveneens gepotdekseld. Het gehele dak van de boerderij is met uitzondering van de linkerhelft van het bedrijfsgedeelte gedekt met riet.

De driebeukige boerderij is van monumentaal belang vanwege de intacte hoofdstructuur van woon- en bedrijfsgedeelte en voorhuis met centrale middengang. Daarnaast hebben de houten hoofdconstructie van de driebeukige schuur en de gepotdekselde gevels bouwhistorische waarde en geldt ook het rieten dak als karakteristiek voor dit monument van landelijke bouwkunst.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVoorstraat244286 ALAlmkerk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WoudrichemE572