Woudrichem E 3033
Voorstraat 24, 4286 AL te Almkerk

Omschrijving

Boerderij van het dwarsdeeltype, Overmase vorm; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits vensters en paneeldeur. Belangrijk v.w. ligging. XIX.

De ruime, vrije ligging in een flauwe bocht aan een hoofdweg weg door de bebouwde kom van Almkerk bezorgt de boerderij een bijzonder opmerkelijke situering met karakteristiek-historische landschappelijke waarde. De forse bouwvolumes komen mede vanwege de voor de boerderij gelegen moestuin onbelemmerd tot uitdrukking.

Het woongedeelte van de driebeukige boerderij is aan de rechterzijde onderkelderd. De troggewelfjes zijn weggebroken; er is nog slechts een half gewelfje over. Achter de voordeur loopt tot aan de brandmuur een centrale gang. Op de vloer van het woongedeelte liggen rode plavuizen. Het bedrijfsgedeelte telt vijf traveeën waarvan de sporenkap wordt gedragen door een zware houten constructie op bakstenen poeren. In de schuur is in de middenbeuk, ter hoogte van de eerste travee, een cirkelvormige klinkerbestrating voor een karnmolen gelegd waar in het verleden een trekhond zijn arbeid verrichtte. De rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte heeft ter hoogte van de vierde travee twee grote inrijdeuren en is op de gepotdekselde verdieping voorzien van drie hooiluiken. De linker zijgevel is vanaf de tweede travee gepotdekseld. De geveltop aan de achterzijde is eveneens gepotdekseld. Het gehele dak van de boerderij is met uitzondering van de linkerhelft van het bedrijfsgedeelte gedekt met riet.

De driebeukige boerderij is van monumentaal belang vanwege de intacte hoofdstructuur van woon- en bedrijfsgedeelte en voorhuis met centrale middengang. Daarnaast hebben de houten hoofdconstructie van de driebeukige schuur en de gepotdekselde gevels bouwhistorische waarde en geldt ook het rieten dak als karakteristiek voor dit monument van landelijke bouwkunst.