396591 - Artillerie schietkamp
Doornspijk C 3724
Eperweg 149 D 230, 8084 HE te 't Harde

KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885.

Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900 werd boven de keuken een woning voor de hofmeester gebouwd, waardoor het geheel een symmetrisch uiterlijk kreeg. De voorzijde van het rechterpaviljoen werd nadien in de jaren '30 drastisch gewijzigd in een bakstenen topgevel en haaks hierop een aanbouw van een laag met zadelkap, beide gedekt met rode dakpannen. Het oorspronkelijk zinken roevendak is vervangen door een bitumineuze dakbedekking. Het interieur ademt nog de geest van 1885 en is redelijk gaaf aanwezig. Stedebouwkundig behoort het gebouw tot de eerste fase van de aanleg van het Artillerie Schietkamp. Het staat in een rooilijn tussen het eerder gerealiseerde officierspaviljoen (nr 236) en de kazerne (nr 215).

Bouwmassa van een bouwlaag met lage kap, aan de kopgevels beëindigd door paviljoens van twee lagen met een zeer lage kap. Gevels wit gepleisterd met zwart geteerde plint, uitgezonderd de voorgevel binnen de serre welke ongepleisterd is. Imitatievoegen suggereren natuursteen blokken. Lisenen op de hoeken en in de zijgevels zijn glad gepleisterd. Over de gevel loopt een waterlijst met een muizetand. Bovenkant gevel wordt beëindigd met een rondomlopend fries waarin een ruitvormige decoratie. De schilddaken zijn gedekt met een bitumineuze dakbedekking. In de gevels vensters, beëindigd met een segmentboog, waarin schuiframen (indeling 2x(1+2)). Tussen de paviljoens een houten veranda, recent dichtgezet met kunststof schuifpuien. Deze vervangt een eerder exemplaar. Het rechterpaviljoen heeft een wit geschilderde baksteen topgevel, gedekt met rode v.h. dakpannen, waarin grote vensters met bovenlichten. Dwars hierop een aanbouw van een laag, deels met een zadeldak, deels met plat dak. Aan de achterzijde een uitbouw in rode baksteen, met een afgeplat schilddak waarop golfplaten zijn aangebracht. Gekoppelde vensters met bovenlicht, waarin twee horizontale roeden.

Ondanks de nogal opvallende wijzigingen en toevoegingen uit de jaren '30 aan de rechterzijde, is de oorspronkelijke opzet nog goed herkenbaar en is dit gebouw, mede gezien zijn situering van historisch stedebouwkundige betekenis. Bovendien valt de officierskantine op door zijn neo-klassieke detaillering. Het is wegens de daaraan verbonden geschiedkundige herinneringen, zijn belang voor de architectuur, geschiedswetenschap en zijn overwegende schoonheid van algemeen belang. Het houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar.

Gebouw 230 'officierskantine' is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en autonome architectuur- en cultuurhistorisch waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw