396591 - Artillerie schietkamp
Doornspijk C 3724
Eperweg 149 D 214, 8084 HE te 't Harde

Omschrijving

Gebouw waarin voorheen de keuken en de waschinrichting gehuisvest waren. Nu biedt het huisvesting aan een deel van het artilleriemuseum. Het linker bouwdeel is het oudst en dateert van 1878.

In 1886 wordt het gebouwtje verdubbeld. De aanvankelijk vrijstaande waschinrichting kwam gereed in 1881 en heeft dezelfde omvang en uiterlijk als de keuken. Tussen deze gebouwen was een put geslagen met een windmotor. Deze put is nog zichtbaar in het lagere en later ingevulde tussengedeelte dat beide gebouwen thans aan elkaar bindt. In tegenstelling tot de andere gebouwen uit de ontstaanstijd van het artillerie schietkamp heeft dit bouwwerk geheel uit baksteen opgetrokken gevels, doch profilering van de dakgoot, kozijnen en de dakbedekking zijn wel gelijk aan die van de andere bouwwerken. Het pand staat parallel aan het lesgebouw, waardoor deze gebouwen een samenhang vertonen.

Bouwmassa op een rechthoekige plattegrond van een laag met kap. Baksteen gevels met een gepleisterde plint. Over de gevel loopt ter hoogte van de onderdorpel van de ramen een gepleisterde waterlijst en bij de bovendorpel van de ramen een speklaag van gele baksteen. De dakoverstekken aan de kopgevels worden gedragen door houten consoles, die verwijzen naar de elders toegepaste vakwerkbouw. Linkergedeelte heeft een symmetrische opbouw met twee toegangsdeuren geflankeerd met vensters, waarin een schuifraam (indeling 2x(1+2)). De vensters worden beëindigd met een segmentboog, waarboven een strek gedecoreerd met gele baksteen. Onderdorpel van hardsteen. Tussenlid van een latere bouwdatum heeft ook geheel bakstenen gevels op een hardstenen plint. Voor het overige eenvoudiger uitgevoerd. Zelfde symmetrische gevelopbouw als het linkergedeelte, d.w.z. toegangsdeuren waarnaast vensters. Onderdorpel van baksteen. Rechtergedeelte is gelijk aan de linker zijde. De blinde westgevel is grijs gepleisterd in verband met vochtdoorslag. Aan de achterzijde is later, over tweederde van de totale gevellengte, een platte bakstenen bouwmassa toegevoegd met een dakrand van metalen damwand profiel.

Ondanks de forse aanbouw aan de achterzijde, is voor het overige het vormbepalend karakter van het gebouw nog geheel herkenbaar. De situering ondersteunt de historisch stedebouwkundige betekenis in samenhang met de overige gebouwen. Het gebouw houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar.

De met elkaar verbonden gebouwen 218 'keuken' en 214 'waschinrichting' zijn zowel vanwege hun ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evidente monumenten van jongere bouwkunst.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats