396591 - Artillerie schietkamp
Doornspijk C 3724
Koningin Julianaweg 10, 8084 JJ te 't Harde
Julianastraat 10, 8081 AX te Elburg

Omschrijving

WOONHUIS voor de conducteur der artillerie gelegen in het "benedenkamp", met de nok evenwijdig aan de Kon. Julianaweg, schuin tegenover de kampwachterswoning. In 1884 was het uiterlijk gelijk aan de in 1879 gebouwde woning. Gevelafwerking, hoofdvorm en de detaillering maken duidelijk dat de woningen bij elkaar horen.

Bouwmassa van een laag met kap op een rechthoekige plattegrond. Wit gepleisterde gevels van imitatievoegen voorzien, met een zwartgeteerde plint. Het zadeldak is gedekt met keramische o.v.h. pannen in een gesmoorde uitvoering. Voor en achter een dakkapel. Ter hoogte van de dakgoot loopt over de beide topgevels een waterlijst met muizetand. Dit detail is ook te vinden aan het cantinegebouw voor de officieren dat tegelijkertijd gebouwd is. Symmetrische voorgevel met de deur in het midden en ter weerszijden een venster met schuifraam en luiken. De bovendorpels zijn licht gebogen. In de linker zijgevel een venster, gelijk aan die in de voorgevel, en rechts daarvan een uitgebouwd erkerraam, waarschijnlijk van later datum. Op de verdieping een venster met draairaam (indeling 2x3). De rechter zijgevel is ingedeeld met twee vensters met schuifraam en luiken en boven een venster met draairaam (indeling 2x3). Aan de achtergevel is over de helft van de lengte een platte aanbouw gerealiseerd.

De wijzigingen die zijn aangebracht zijn van ondergeschikt belang en hebben geen invloed op het vormbepalende karakter van het gebouw. De situering is in samenhang met de nabij gelegen gebouwen (nrs 74 en 78) van historisch stedebouwkundige betekenis. Het vormt de basis van de eerste aanleg van het 'benedenkamp' van het ASK. Het gebouw is zowel op zichzelf als in samenhang met de nabij gelegen gebouwen van algemeen belang wegens de aan het gebouw verbonden geschiedkundige herinneringen. Het houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar.

Gebouw 71 'woning voor den conducteur der artillerie' is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)