Wijk bij Duurstede B 1624
Markt 18, 3961 BC te Wijk bij Duurstede

Omschrijving

NEDERLANDS HERVORMDE KERK, eertijds KAPITTELKERK. Groots van opzet, onvoltooide kruisbasiliek. Koor verdwenen. Bouw in het laatst van de 15e eeuw aangevangen. Zuiderzijbeuk van een oudere periode. Toren met rijke behandeling, bleef tot tweede geleding onvoltooid. De kerk bezit een schilderij van omstreeks 1500 het ontwerp van de toren weergevend. Inwendig gedeelte steen overwelfd, kapitelen met bladornamenten. In de noorderzijbeuk overblijfselen van koorgestoelten tot herenbanken vertimmerd. a. Hoofdorgel. Van oorsprong orgel met Hoofdwerk en Borstwerk, in 1619 gemaakt door A. Kiespenning. In 1717 gewijzigd door M. Verhofstad. In 1819 verving J.C. Friedrichs het Borstwerk door een Rugpositief. Bij de restauratie in 1980 is de toestand-1717 hersteld en werd het orgel uitgebreid met een vrij Pedaal. b. Koororgel. Het Rugpositief dat in 1819 aan het Hoofdorgel door Friederichs werd toegevoegd, werd in 1980 omgebouwd tot een eenklaviers koororgel. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, bestaande uit een klok van W. van Wou, 1506, diam. 163, een klok van H. de Borch, 1519, diam. 143 cm, een klok van een anonieme gieter, 1515, diam. 112 cm en een klok van J.A. de Grave, 1717, diam. 86 cm.