Wijk bij Duurstede B 1879
Oeverstraat 21, 3961 AM te Wijk bij Duurstede

Omschrijving

Hoofdvleugel, evenwijdig aan de Oeverstraat, terugliggend ten opzichte van de rooilijn en voorzien van een 18e eeuws hek met gemetselde pijlers. Deze dateert uit de 15e eeuw, heeft een verdieping, waarin vermoedelijk oorspronkelijk de ziekenzaal, en draagt een pannen zadeldak tussen trapgevels met rookkanalen in de as. Brede dakkapel aan de straatzijde; achthoekig houten koepeltorentje op de nok. Gepleisterde voorgevel van 19e eeuws karakter; achtergevel met houten kruiskozijnen. Moer- en kinderbalklagen met peerkraalsleutelstukken. Aan de achterzijde van de hoofdvleugel een in de 15e eeuw uitgebouwde, eenbeukige kapel met driezijdige sluiting en eiken kap met houten tongewelf. Noordvleugel, gebouwd tussen het hoofdgebouw en de achtervleugel, langs de noordzijde van de kapel in het begin van de 16e eeuw, waarschijnlijk gediend hebbend als nieuwe ziekenzaal. Deze vleugel heeft geen verdieping en de kap bevat een houten tongewelf.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid