Wijk bij Duurstede E 2634
Singel 1, 3961 CE te Wijk bij Duurstede

Omschrijving

HUIS DE WILTKAMP. Witgepleisterd omstreeks 1800 gebouwde HOFSTEDE in empire-stijl, bestaande uit een aan de oostzijde gelegen voorhuis en een naar het westen gericht achterhuis. Het voorhuis kwam wellicht eerder tot stand dan het achterhuis; beide staan geregistreerd op het Kadastraal Minuutplan uit 1827. Het voorhuis is in twee bouwlagen opgetrokken en wordt door een met grijze pannen gedekt zadeldak bekroond. Aan de voorzijde wordt de gevel boven de kroonlijst door een fronton afgesloten met in het veld van het tympaan de naam van de hofstede. Indeling voorgevel voorhuis: in twee traveeën gelede gevel met twee terrasdeuren met empire 6-ruitsindeling en met halfrond bovenlicht met drie door twee gebogen roeden gescheiden vensters. In de zijgevels van het voorhuis een enkele hieraan identieke terrasdeur. Op de verdieping twee op de traveeen gelegen balkondeuren met empire 6-ruitsindeling. In de zijgevels op de verdieping een enkel empire 6-ruitsvenster. Aan de voorzijde van het voorhuis is een veranda met ruim overstek geplaatst, die door drie slanke gietijzeren staanders wordt gestut. De veranda is voorzien van een smeedijzeren empire balustrade, samengesteld uit een zich herhalend motief van ineengevlochten puntovalen en ruiten met boogvormig ingezwenkte vlakken. Het achterhuis is ter hoogte van het voorhuis aan het zicht onttrokken door twee vleugelmuren aan weerszijden van de achterzijden van het voorhuis. De vleugelmuren zwenken aan de bovenzijde voluutvormig naar buiten in. Op het eindpunt van deze inzwenking is een stenen siervaas opgesteld. Halverwege de vleugelmuren bevindt zich een licht vooruitspringend veld met centraal gelegen nis, waarin een marmeren beeld op sokkel is geplaatst. Beide beelden, die bij elkaar horen en wellicht deel uitmaakten van een grotere set, dateren uit de 18e eeuw. Er is wel gesuggereerd, dat het linker beeld flora en het rechter beeld fauna voorstelt. De beelden staan op een driehoekige sokkel met boogvormig ingezwenkte vlakken, die zich naar boven verjongen. Centraal op het naar voren gerichte vlak een medaillon met keizerbuste in reliëf. Uit het Kadastraal Minuutplan uit 1827 blijkt, dat ter hoogte van het huis De Wiltkamp een stukje van de aardwerken van Wijk bij Duurstede waren afgegraven en dat hier aan de rand van de wallen een vijverpartij was aangelegd. Op deze wijze was er vanaf huis De Wiltkamp reeds voor 1827 een gezicht geschapen op de wallen met de ruine van het voormalige kasteel van Wijk bij Duurstede in het verschiet. Na de heraanleg van de aardwerken tot het huidige park in landschapsstijl door de tuinarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870) vanaf 1852 heeft het huis een betekenis als een belangrijke vedute van deze aanleg gekregen. Met name ter hoogte van de brug ten westen van de ruine heeft huis De Wiltkamp, waarvan vanuit het park het voorhuis associaties met een klassieke tempel kan oproepen, een grote ornamentele waarde als "point de vue".

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)